Deze specerijen maken jou vandaag nog een betere kok

Deze specerijen maken jou vandaag nog een betere kok

We hebben een lijst samengesteld van specerijen die essentieel zijn voor het maken van unieke en smaakvolle gerechten, en bij elk kruid of specerij wat nuttige adviezen gevoegd. In willekeurige volgorde…

Gember

Gemberproducten worden gemaakt van gedroogde of verse gemberwortel (een wortelstok, eigenlijk) en de mild hete, bijtend zoete specerij kan op veel manieren gebruikt worden, zowel in zoete als hartige gerechten. Maak een heerlijke gembermarinade voor vis, kip of groenten. Het is een natuurtalent voor roerbakgerechten en Aziatische gerechten – sojasaus, knoflook en gember gaan heel gelukkig samen. Probeer gekristalliseerde gember toe te voegen aan chocolade of zandkoekjes om een dessert te maken dat zowel pittig als zoet is. Geniet van gemberkoekjes, kip met gember, gemberbier, gembersnoepjes of maak een thee met honing om te behandelen wat je kwelt.

Komijn

Komijn komt van de gedroogde zaden van een eenjarige plant uit de peterseliefamilie. Aards, scherp en licht nootachtig, is komijn een veelgebruikte specerij in Aziatische, Indiase, Midden-Oosterse en Mexicaanse keukens. Het wordt in zijn geheel of gemalen verkocht. We raden aan komijnzaadjes te roosteren om de volle smaak vrij te krijgen. Komijn versterkt de smaak van veel soorten gerechten wordt vaak verwerkt in kerriepoeders. Gebruik het om kip, rundvlees, varkensvlees, worstjes, soepen, stoofschotels, eieren, bonen, linzen, kikkererwten, aardappelen, couscous, chili en meer op smaak te brengen.

Laurierblad

Deze aromatische, houtig smakende blaadjes worden meestal gedroogd verkocht, maar als je de gelegenheid hebt om vers of bevroren te kopen, ga er dan voor. Kies blaadjes met een rijke groene kleur. Voeg hele laurierbladeren toe aan soepen, stoofschotels en marinades en verwijder ze voor het opdienen. Laurierblad wordt vaak gebruikt om langkokende gerechten als soepen, stoofschotels en stoofpotten op smaak te brengen, maar het kan ook de smaak van sneller kokende gerechten als rijst, risotto of een pastasaus versterken. De sleutel is dat je op zijn minst een beetje vloeistof hebt om de laurier in te laten trekken en te verwarmen om het proces op gang te brengen. Hoewel laurier het meest gebruikt wordt in de mediterrane keuken, is het ook een ingeburgerd smaakmaker geworden in de Indiase, Midden-Oosterse en vele Europese keukens. Het is ook een van de kruiden die gebruikt worden in een klassiek Frans bouquet garni.

Kurkuma

Tumericum is een specerij uit Zuidoost-India die afkomstig is van de wortelstok van een plant uit de gemberfamilie. Het is soms vers verkrijgbaar, maar wordt meestal gedroogd en gemalen in poedervorm verkocht. Kurkuma heeft antioxiderende eigenschappen en een groot aantal andere gezondheidsvoordelen. Het heeft een peperachtige warme smaak. Zijn intense kleur bootst die van saffraan na en is een prima budgetvriendelijke vervanger als je de rijke gele tint in een willekeurig gerecht wilt bereiken – pas op dat je het niet op je kleren krijgt! Het is een populaire Indiase specerij, een must-have om curry’s een volle smaak te geven en in Maleisië gebruiken koks het om een populair kipgerecht, kapitan genoemd, op smaak te brengen. Het wordt gebruikt in Sri Lanka’s Colombo poeder. Kurkuma is wat Amerikaanse smeltkaas, mosterd, boter, gele cakemix, popcorn en tientallen andere producten kleurt.

Zwarte peperkorrels

Zwarte peper is een van de meest veelzijdige en veelgebruikte specerijen in de wereld. Verkrijgbaar in verschillende soorten, zijn peperkorrels eigenlijk de gedroogde bessen van de peperplant (piper nigrum), inheems in Azië. Dezelfde plant brengt ook witte en groene peperkorrels voort. Kies voor de beste smaak altijd hele peperkorrels boven voorgemalen versies: de smaak van versgemalen of gekraakte peper maakt de kleine moeite van de bereiding meer dan de moeite waard. De toepassingen van zwarte peper zijn bijna eindeloos, ze voegen zowel hitte als dat extra beetje dimensie toe aan veel gerechten. Het wordt veel gebruikt bij het maken van beef jerky. Het wordt vooral gebruikt om te helpen bij het conserveren, want rundvlees jerky bevat sauzen en suikers om het te helpen vers en vol van smaak te blijven. Een leuke bonus is dat de peperkorrels er een rokerige smaak aan geven. Probeer vlees te bestrijken met geplette peperkorrels of voeg het toe aan warme dranken zoals chai thee. Voeg toe aan vers fruit voor een extra kick of meng met andere specerijen voor een smaakverhogend mengsel.

Kaneel

Supersmakelijk en veelzijdig, kaneel wordt gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten. De hele stekels of kaneelstokjes kunnen aan stoofpotten toegevoegd worden, gebruikt worden om curry’s op smaak te brengen, glühwein, punches, toegevoegd worden aan stooffruit en rijstgerechten (ook rijstpudding). De kenmerkende smaak en het aroma worden solo genoten (denk aan kaneelbroodjes) en in combinatie met andere warme specerijen als kruidnagel, nootmuskaat en piment (in gebak, koekjes en vruchtenchips, brood, pastei, pudding en meer). In hartige gerechten kan het voorkomen in soepen, sauzen, chutneys, curry’s, ketchup, augurken, pompoen, aardappelen, sperziebonen, rode bieten, appelmoes, azijnen, vlees, vis en gevogelte glazuren en marinades en granen. Probeer het ook in warme dranken als cider, glühwein koffie, thee en cacao. Kaneel wordt veel gebruikt in specerijenmengsels voor hartige gerechten in Aziatische, Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keukens, bijvoorbeeld in tajines.

Reacties zijn gesloten.